Friday, February 12, 2010

Siapa Yang Raya Sebenarnya ???

Tadi saya berkunjung ke sebuah pusat membeli - belah yang terkemuka di ibukota. Ada sale !. Tempat ni kalau ada sale memang meriah. Potongan sampai 70% pun ada. Mana tak gila. Orang ramai terutama kaum wanita bersesak - sesak di dalamnya. Adegan tarik - tarik baju yang nak dibeli, langgar bahu, beratur panjang malah ada yang dah duduk diatas lantai menunggu giliran untuk membayar. Dah biasa sangat dah tengok senario macam ni. Terutama bila tiba hari jumaat yang waktu rehatnya panjang.

Sekarang ni pun raya cina dah dekat. Tentulah banyak sale. Tapi saya terperasan sesuatu la. Yang tarik - tarik baju, yang langgar - langgar bahu, yang berbaris panjang tunggu giliran nak bayar kebanyakannya wanita yang memakai tudung. Eh, siapa yang raya sebenarnya ni ?.

Balik shopping buka facebook. Tengok kot - kot ada kawan hantar message. Baca - baca sikit nak tahu perkembangan terkini. Ada kawan tulis : Hari ni last kerja. Esok balik kampung. Yahoo...
Ada juga yang tulis : Kajang - Ipoh - Aloq Setaq - Penang- Aloq Setaq - Ipoh - Kajang ...confirm penat masa CNY nanti... Hahaha... yang tulis tu kawan - kawanku yang berbangsa melayu. Eh, siapa yang raya sebenarnya ni ?.

Baru sebentar tadi adik angkatku, Ita hantar message kat handphone : Kak, petang ni nak balik kampung. Sekolah cuti seminggu. Bestnya, yahoo.... Isk isk isk, siapa yang raya sebenarnya ni ?.

Tak kisahlah siapa yang raya sebenarnya. Mana - mana perayaan kat Malaysia ni, orang kita memang nombor satu. Bab membeli - belah, bab balik kampung memang nombor satu. Lebih - lebih lagi cuti sekolah seminggu. Takkan nak lepaskan peluang keemasan kot. Saya ni pun sebab dah dekat sangat nak bersalin. Takut terbersalin dalam keta pulak. Kalau tak.... saya pun nak balik kampung jugak !!! Anyway pesanan daripada saya, sesiapa yang balik kampung tu berhati - hatilah di jalan raya. Bye...

0 Comments:

Post a Comment